Sådan kommer du dig bedst efter en fødsel

At komme sig over en fødsel og sidde med din lille nyfødte kan være en vild og overvældende proces. Derfor har vi bedt vores hus-jordemoder, Lærke, om at komme med hendes bedste råd til, hvordan man bedst kommer sig. Fra fysiske helingsprocesser til mentalt velvære, dykker vi ned i, hvordan du bedst muligt kan støtte din krop og dit sind i den første tid som nybagt mor. Læs med for at opdage Lærkes indsigtfulde vejledning og skridt mod en sund og styrket start på din moderskabsrejse.

Kære med-mor. Velkommen til mor-verdenen. Den verden, hvor vi hilser på hinanden med et anerkendende nik med hovedet, når vi passerer hinanden på gaden; om enten du er gravid, render rundt med barnevognen med den berygtede "mom-bun", eller om du går med et barn i hånden og en på hoften - eller hvordan din situation end må se ud. 

Først og fremmest skal du have en high five og et "DU GØR DET GODT". For det kan jeg forsikre dig om, at det gør du. Du er den sejeste og mest kompetente i denne verden til at passe på dit barn/dine børn.  

For det andet kommer her lidt tips og tricks til at passe på dig, og du kan vælge eller vrage alt efter, hvilke tips der passer bedst til dig.  

 

Solotid:

husk på alenetid. Den tid, hvor du tager et bad, plejer din hud, går en tur, tømmer opvaskemaskinen eller noget helt femte, som hverken børn eller partner er involveret i. Et pusterum, hvor du kan høre dine egne tanker, have fokus på at få trukket vejret dybt, og hvor du skal forsøge at mærke dig selv i en hverdag fyldt med andres behov. Personligt er jeg vild med at sætte mindfulness på og lave en kropsscanning. Alle har hver deres smag i forhold til solotid, men du skal huske din mentale selvpleje.  

 

Heling:

Om du har født vaginalt eller født ved kejsersnit, så, KWEEN, du har født, og det kræver altså sin tid til at komme sig. Langt de fleste førstegangsfødende oplever at få en bristning ved en vaginal fødsel. Heling af en bristning kræver knibeøvelser (du må allerede starte dagen efter fødslen, medmindre du har fået besked om andet), massage af arvævet ved skeden (start blidt uden på huden, når du er i bad. Dette styrker selvbilledet, gør helingsperioden hurtigere og hjælper til mindre ubehag ved den første tids sex) og god hygiejne (dog behøves intimsæbe ikke). Må jeg som jordemoder påpege, at dit underliv brister, det "flækker" ikke 🤭 Heling efter kejsersnit er lidt det samme (og samtidig slet ikke), og du har et ar et andet sted, som skal hele; knibeøvelser må du allerede starte med på dagen (og ja, selvom dit barn ikke er født ud af din vajayjay, så kan du godt opleve at blive slap i muskulaturen, opleve inkontinens og/eller nedsynkninger), god hygiejne i underliv og omkring arret, samt arvævsmassage (kan være en rigtig god ting til at mindske, at området bliver mindre 'stramt' efter dannelsen af arvæv). Uanset hvordan dit barn er kommet ud, så skal du huske ro til at hele fysisk og mentalt.  

 

Lær dig selv at kende igen:

Kig dig selv mellem benene både i graviditeten og efter fødslen - og tag gerne billeder! Det lyder måske skørt, men det handler om, at nogle gange føler vi en større forandring mentalt, end der faktisk kan ses fysisk på din skede. Det er ligegyldigt, om du har født vaginalt eller født ved kejsersnit. Du skal kigge ned til din vagina og lære hende at kende på ny. Efter at være blevet mor skal cirka alle kvinder lære at finde sig selv igen, og dette handler også om at skulle finde sig selv seksuelt igen. For nogle går det hurtigt, og for andre tager det en rum tid. Vidste du, at det tager cirka et år efter fødslen, før de fleste par synes, at deres sexliv er velfungerende igen? Hvis du ikke kan se dig selv i et spejl mellem benene, hvordan forventer du så, at du kan åbne dig op og udfolde dig seksuelt med din partner?  

 

Følg din mavefornemmelse:

Der findes alverdens anbefalinger og gode råd i denne baby-fyldte verden, men mest af alt skal du mærke efter, hvad du ønsker for dig selv i graviditeten, efter fødslen og for dit barn/dine børn. Her taler jeg om kost, motion, hudpleje, kosttilskud, måden at føde på, stilling at føde i, amning eller flaske, skemad eller BLW (engelsk: Baby Led Weaning, hvor barnet selv spiser det, de har behov for), samsovning, ammestop og MAAANGE flere emner. Har du ikke en mavefornemmelse, så følg nogle af anbefalingerne indtil du bedre kan mærke din egen mavefornemmelse.  

 

Motion:

Apropos anbefalinger... Så skal vi snakke om motion og træning. Træning i graviditeten styrker din krop både gennem graviditeten, til fødslen, og så ses det, at de kvinder, der har trænet gennem deres graviditet og dermed er i en bedre form, de kommer sig hurtigere i efterfødselsforløbet. Mange er i tvivl om, hvad de må af træning i deres graviditet, og der er INTET, DU IKKE MÅ (både sagt med caps-lock, fed skrift og understregning!), MEN du skal blot vide, at din gravide krop er påvirket af mange hormoner, så er du ikke træningsvant, skal du ikke springe ud i at løbe lange ture eller træne med tunge vægte, men du skal derimod starte et mildere sted. Træning kan også være "den skjulte træning"; at tage trappen, gå en aftentur, cykle til samvær med venner og arbejde. Jo tidligere du starter, des mere er du med til at forebygge at overbelaste kroppen, når du når længere hen i gravidieten. Og lad mig så et lille frø bagerst i din bevidsthed; *pssst* svømning er top lækkert til at aflaste kroppen, styrke- og konditionstræne. Jeg vil blot huske dig på, at træning efter fødslen ikke kan bruges til, at du skal tilbage til din gamle krop, for mammi det kan du ikke komme. Du har skabt, fodret, født og holdt liv i et mirakel, og nu skal du finde dit nye jeg ❤️ Og hvornår du har lyst til at starte op, det er helt op til dig selv... 

-Lærke, jordemoder