Gode råd til den nye mor fra jordemoder Lærke

Kære dig, kære mor. 


Det kan være, at du endnu ikke har født. Det kan være, at du sidder med dit nyfødte barn i armene. Det kan være, at du har et barn på 9 måneder, yngre eller ældre. Eller det kan være, at du har flere børn. Uanset hvem du er, og hvor meget erfaring du har i morrollen, så fortjener du at vide, at du fortjener det bedste. Hvis jeg kender dig ret, så gør du så meget for alle andre og tænker alt for lidt på dig selv. Derfor vil jeg give dig en kærlig reminder på, at du er elsket, værdsat og helt og aldeles uundværlig. 

Jeg har samlet 6 gode råd, som jeg selv har værdsat, at andre har fortalt mig, inden jeg stod med en baby på armen - men også nogle punkter, som egentlig er gode at huske sig selv på, selvom du er blevet mere erfaren i morrollen. Punkter jeg også som jordemoder anbefaler de par, jeg kommer omkring, men som nu giver endnu bedre mening efter jeg selv blev mor.

  • 1. Den første tid efter at have født er skabt til at komme sig, etablere amning- og flaske-“rutiner” (rutiner er sat i citationstegn, fordi alt er relativt med en baby, og de er ikke super gode til at overholde rutiner), sove, spise, kigge sin partner i øjnene og nyde, hvem end der er født. Under covid-19, hvor folk ikke måtte have besøg på hospitalet og reducerede antallet af gæster derhjemme, der så vi, at nybagte familier fik mere ro til at komme sig og etablere amning/flaske. Hvis I får gæster, så aftal på forhånd, hvor længe gæsterne må være hos jer. Nogle gange skal der tydelighed til: “I må godt komme her fra kl. 13-14. I en time. I kan medbringe frokost”. Der er noget magisk ved jeres nyfødte, som får jeres gæster til at glemme tid og sted.

  • Nyfødt der holder om sin mors finger
  • 2. Sig fra fra start. Allerede fra du har den positive graviditetstest i hænderne, så sig fra, hvis folk overtræder dine grænser ved “gode” og velmenende råd eller historier. Af en eller anden årsag, så skal du med din flotte gravide mave altid lægge øre til de meste traumatiske fødselsforløb eller snak om dødsfødsler, og hvorfor skal du det, hvis det gør mere skade end gavn? Hvis du netop er til den snak om både det gode og det onde ved at få børn, så go ahead, vær med i snakkene, men det er NU, du skal lære dine grænser at kende, for jeg lover dig for, at grænserne bliver overskredet fremover (desværre). Med dit barn i armene skal du også høre på alverdens ammehistorier og opdragelsesformer og få sået tvivl om, om det, du gør, er godt nok. Her er en sætning, du skal lære: “Tak for dit råd. Vi gør *indsæt selv sætning* på vores måde, og det har vi fundet ud af, virker bedst for os”. Da jeg selv stod med min datter i armene, der kunne jeg virkelig mærke generationsskiftet og derved alles forskelliger meninger og holdninger - lige fra min 78 årige mormors til min 55 årige mors til min 30 årige egn holdning

  • 3. Du er sårbar. Et rolle- og identitetsskifte medfører sårbarhed uanset antallet af børn. Din måde at tænke på, din måde at drage omsorg på, din måde at anskue livet på; det er som om, at hjertet i brystkassen skal finde en ny måde at slå på. Derudover kommer de hormonelle skifte også, som også øger din sårbarhed. Husk at tårer, usikkerhed og store voldsomme følelser er normale i perioder - og jeg understreger i perioder (altså dermed ment, at det ikke er normalt, hvis det er konstant). Husk at trække stikket i disse perioder, nogle gange har du brug for mere ro for også at kunne overskue at være mor, og det er helt okay.

  • En mor, der holder sin baby
  • 4. I er et team. Husk, at du på et tidspunkt valgte at lave en baby med din partner, fordi I skal ikke kun leve som forældre fra den dag, at jeres barn er født, I skal også huske at lade kæresterne kigge hinanden dybt i øjnene og huske årsagen til, at I valgte at lave et barn sammen i første omgang. Lav en forventningsafstemning med både dig selv og med din partner - og husk at forny dette. Gør det gerne allerede i graviditeten; Hvilke udfordringer ser du, at du kan have som forælder? Hvad er rollefordelingen derhjemme? Hvordan tænker I, at I bliver som forældre? Nævn hver især tre ting, som I ønsker at tage med i jeres forældreskab, og måske tre ting i ønsker at gøre anderledes fra jeres egen barndom. Husk at lave forventningsafstemninger med jævne mellemrum om jeres forældreskab - gerne tag en snak månedligt, hvordan I har det, og om der er noget, som ikke fungerer for jer. Hellere tage udfordringerne i opløbet end at samle til bunke.

  • 5. Du skal ikke bounce tilbage til den krop, som den var, før du fødte. Du er hverken fysisk eller mentalt den samme person, så hvorfor give din krop det pres, at den skal hurtigst muligt ligne sig selv. Tag det pres af dine skuldre. Når du begynder at have mere styr på mor-delen, så kan du begynde at motionere.


    6. Husk hverdagens pusterum. Det gælder for din partner, men det gælder især også for dig mor. Om pusterummet er at sidde med din telefon i lurtid, at gå en tur alene med podcast i ørerne, at tage et bad og smøre dig ind i skønne hudplejeprodukter eller noget helt fjerde, så er det det, du skal huske at prioritere. Du må ikke glemme dig selv, fordi du er nogens mor. Husk dig - hver dag!

  • Vores ambassadør Lærke

    Kærlig hilsen Lærke