En guide til en vellykket barselsperiode: Råd og erfaringer fra erfarne mødre og en jordemoder

At træde ind i barselsperioden er en særlig tid fyldt med forventninger, glæde og en vis grad af usikkerhed. For at hjælpe dig med at navigere igennem denne overgang har vi talt med vores ambassadør Theresa, en nybagt mor, og Lærke, vores hus-jordemoder. De deler deres råd og erfaringer for at gøre din barselsperiode så givende som muligt. Fra etablering af rutiner til søvnhåndtering og vigtigheden af selvomsorg som mor, vil vi udforske deres indsigt og lære af deres erfaringer. 

1. Vær åben og fleksibel under fødslen:

Lærke, vores hus-jordemoder, understreger vigtigheden af at være åben og fleksibel under fødslen. Hun havde selv drømt om en hjemmefødsel, men endte med kejsersnit. "Som jordemoder ved jeg, hvor hurtigt en fødsel kan ændre karakter, og hvor uforudsigelig en fødsel kan være. Selvom man har planlagt alt ned til mindste detalje, kan fødslen tage en uventet drejning. Det er vigtigt at slippe kontrollen (Og ja, det er svært og ja, det er MEGET lettere sagt end gjort - I know, mama, men prøv at slippe kontrollen for dit eget bedste). At blive mor er ét langt kontroltab, og jeg vil råde dig til, at du i barslen og op til fødslen arbejder på og reflekterer over, hvordan du vil have det med dette, og hvad du kan gøre for at hjælpe dig selv bedst muligt. Selvom ens forventninger ikke altid indfries, kan fødslen stadig være en dejlig oplevelse."

 

2. Søg støtte og rådgivning fra veninder og mødregruppen:

”Som førstegangsmor, er et af mine allerbedste råd at sige dine følelser højt, spørge om råd og tro på dig selv”, fortæller Theresa. Både Theresa og Lærke anbefaler at søge støtte og rådgivning fra veninder og mødregruppen. Du kan komme til at stå og falme lidt i baggrunden, mens alle beundrer det lille mirakel, I har lavet sammen. Og det, du måske kan have allermest brug for, er, at nogen ser dig, hører dig og hjælper dig. Det er her, at du skal finde modet i dig selv og lade andre se din sårbare side. Det hjælper at åbne op for de hårde og svære følelser, understreger Lærke.
Theresa fandt stor støtte og trøst i at tale med sine veninder og deltage i mødregruppen. ”Det var rart at vide, at jeg ikke var alene med mine bekymringer og usikkerheder og samtidig superhyggeligt at mødes med nogle der forstår, hvorfor du gaber kl. 11.00 om formiddagen, hvorfor du har gylp på tøjet, hvorfor du ikke lige har været i bad og hvorfor du er hammer sulten og ikke nåede morgenmad ". Lærke tilføjer også: "Min mødregruppe har givet nogle fede perspektiver til moderskabet. Det er dejligt at have nogen at følges med og der bliver talt om alt fra konsistens på babylort til, hvor stor en lort vores respektive partnere kan være (sagt med et glimt i øjet herfra).”

3. Forbered dig på det uforudsigelige som mor:

Theresa og Lærke understreger vigtigheden af at forberede sig på, at man ikke kan forberede sig på alt som mor. "Du skal forberede dig på, at du ikke kan forberede dig på noget. Du skal acceptere, at du ikke længere er chefen. Nu er det baby, der styrer dagene. Man kan have en formodning om, hvordan dagen skal se ud, men vær forberedt på, at det kan ændre sig, og det er helt okay. Jo mere roligt du tager det, jo bedre samarbejder din baby og dig og jo hyggeligere og bedre bliver dagen”, fortæller Theresa. 

 

4. Viden om fødsel og amning:

Vidste du, at noget er det, der kan skabe en god fødselsoplevelse for dig og din partner, det er tryghed? Tryghed består dog ikke kun i, at jordemoderen skal forklare under fødslen, men faktisk også, at I ved, hvad der sker. Lærke fremhæver vigtigheden af at forberede sig på fødslen og have viden om, hvad der sker. Hun siger: "At have viden om fødslen og de forskellige faser kan give dig mere ro og tryghed undervejs”. Derudover, er det også en god ide at forberede sig på, hvordan I vil give jeres barn mad. ”Normen her i Danmark er amning, men langt de fleste ved for lidt om amning. Cirka 90% oplever ammeproblemer - jeg oplevede ammeproblemer, og jeg ved en hel del om amning. Jeg nævner det for at fortælle dig, at det er megasvært at få en amning startet, så forbered dig selv, din partner og ha’ en plan B; evt. en ammekonsulent i baghånden, som du allerede har fundet nummeret til i graviditeten, så du ikke skal gøre det i tilfælde af ammeproblemer med et drys af søvnmangel, sår på brystvorterne og en grædende baby i favnen”.

 

5. Aktiviteter under barslen:

Theresa og Lærke anbefaler begge at komme ud af huset og deltage i forskellige holdaktiviteter under barslen. Theresa siger: "Det kan være givende at deltage i aktiviteter som babysvømning, rytmik og babysalmesang. Det giver både dig og babyen en chance for at møde andre og få nogle stimulerende oplevelser." Lærke påpeger, at aktivitetsniveauet kan variere afhængigt af barnet: "Hver baby er unik, så det er vigtigt at følge deres tempo og behov. Find ud af, hvad der fungerer bedst for jer som familie." Når det er sagt, så er det utrolig vigtigt at lave ting, som gør dig til dig. Det kan være svært at genkende sig selv. En fødsel og at få et barn skaber bestemt ikke følelsen af at være sig selv. Hvem er jeg egentligt? Spejlbilledet ser typisk anderledes ud, og anderledes behøver skam slet ikke at være dårligt, men du er på ny og usikker grund. Man sætter sig selv i baggrunden, og det er derfor rigtig vigtigt at prioritere små ting, som forkæler DIG. Lad være med kun at spise leverpostejmadder, fordi du ikke havde tid til andet. Hav, for eksempel, en frokosttallerken klar (måske lavet af din partner). Lærke slår et ekstra slag for mig-tid og siger babysvømning er en god kombi til dette: ”Min datter fik en kæmpe sanseoplevelse af babysvømning, og jeg brugte det som min ugentlige mor-spa-behandling: eksfoliere ansigt og krop, hårmaske, smøre sig ind i bodylotion fra top til tå. Jeg gik sammen med en fra min mødregruppe, så vi kunne tage os af hinandens børn, mens den anden kunne gøre sig færdig. G-e-n-i-a-l-t siger jeg bare.”

 

6. Husk at det skal være både megahårdt og rigtig fedt

Moderskabet er en hårfin grænse mellem en voksende kærlighed til sit barn og at blive lige så stille bims i bøtten. Det er fantastisk at se, hvordan du især, men også din partner, er med til at forme et lille menneske, men det er også ensformigt og langsommeligt til tider. Theresa fortæller, at det hårdeste for hende var søvnmanglen. ”Det er bare svært at tænke logisk og være sig selv, hvis søvnkontoen er i underskud. Og JA, det vil nok ske. I de perioder hvor der er mangel på søvn gælder det om at være et godt team derhjemme. Snak om, hvad der er hårdt, og se om I kan finde en løsning på det, evt. ved at skiftes til at sove”. Heldigvis overshiner de gode dage de mindre gode og man gør gerne det hele om og om igen for sin lille nye baby, fortæller hun. ”Det er bare fedt at blive nogens mor. At opleve den kærlighed til sådan et lille menneske er helt ubeskrivelig.” Her er Lærke enig, og fortæller, at det at se sin datter smile til hende, slår alt. Punktum.